Vi er to kvinder, der driver værkstedet sammen med vores 5 elever. Vi er meget omsorgsfulde i forhold til at producere god kvalitet i vores mad, hjælpe med vigtige vitaminer, sætte et plaster på eller give et kram, hvis der er en, der hænger med mulen.
Er du i praktik hos en af vores samarbejdspartnere, hjælper vi også gerne med, at du kan få en lækker og mættende madpakke med. Vi laver særkost til dem, der har brug for det. Vi er det værksted på Troldkær, der har omgang med flest elever, da eleverne i løbet af året har forskellige vagter i køkkenet. Alle er velkomne – og der er altid plads til gæster.
Teamet
Jeg hedder Tina Blomgreen, og jeg har været ansat på Troldkær siden februar 2009. Jeg ser mig selv som selvlært kogekone, med hænderne godt begravet i den økologiske muld, rækkende ud efter årstidens frugt og grønt. For mig er maden en sanselig udfordring, hvor jeg bruger min kreativitet til at sammensætte smage og farver, så måltidet præsenteres smukt og æstetisk – det er vigtigt for mig! Jeg har en stor nysgerrighed og viden om essentielle olier, mineraler og kostens betydning for vores ve og vel. En viden jeg bruger i hverdagen i mit pædagogiske virke.
Jeg hedder Helle Hvenegaard, og jeg har været ansat på Troldkær siden sommeren 2009. Jeg er oprindelig uddannet kok, og har igennem min uddannelse lært at have styr på mål og vægt, varebestilling, lagerbeholdning og køkkenfaglige udtryk. Jeg er i gang med en uddannelse som psykoterapeut og får derigennem nye værktøjer i min værktøjskasse. Jeg er optaget af at bruge en kreativ tilgang til det der findes i køkkenet – gerne krydret med noget overraskende i forhold til smag og sanselighed. Jeg har også styr på mormors opskrifter – der vækker glæde og genkendelighed blandt mine kollegaer og elever. Jeg gør meget ud af at inddrage resterne som en ressource i Troldkærs husholdning. Jeg er optaget af at lave mad af æstetiske og ægte råvarer – sådan at den mad jeg laver – er mad, der er lavet fra bunden med masser af nærvær og kærlighed og uden kemi.
Et værksted med højt humør
Som elev på vores værksted skal du vide, at du vil komme til at lære alle vores industrimaskiner at kende (røremaskine, pålægsmaskine, ovne med mange funktioner, foodprocessor, opvaskemaskine, vaskemaskine, tørretumbler).
Du vil lære at lave mad fra bunden, og blive tryg ved de forskelligartede opgaver, vi har på vores værksted. Du vil lære at bestille varer, og du vil også lære om hygiejne – dels den personlige og selvfølgelig den køkkenfaglige. Vi er som industrikøkken underlagt veterinærmyndighedens egenkontrol – og sætter en stor ære i, at der er renlighed og orden på vores værksted.
Vi vil desuden udfordre dig i at arbejde under pres i forhold til de deadlines, der dagligt er. Alt sammen vil give dig en god grobund for at træde næste skidt ud på arbejdsmarkedet – f.eks. i storkøkkener, kantiner, cafeer, restauranter og andre steder hvor der laves mad. Du vil også lære praktisk matematik, ved f.eks. at lave mad i både store og små portioner.
Vi smiler meget på vores værksted, også når vi har travlt – det gør arbejdet mere spiseligt. Det er godt at have godt humør, kunne lide at lave mad og glæde mennesker 5 gange om dagen med dejlig økologiske madkunst – når man gerne vil gå køkkenvejen på Troldkær.
Vores værksted er også for de elever, der er på vej til at flytte ud egen bolig. Dem vil vi rigtig gerne tilbyde et tre måneders kostkursus, hvor de kan lære at lave mad efter egen smag, efter en økonomi der passer til deres pung. Hvor langt rækker f.eks. 500 g oksekød? Er det farligt at komme gulerødder i maden, for at få det til at strække til flere måltider? Vi vil gerne undervise i elevens eget køkken, så eleven kan lære at bruge sine egne køkkenredskaber.